Emoties op sociale netwerken hebben invloed op de emoties van de gebruikers daarvan.

Dat lijkt te worden gesuggereerd door de uitkomsten van Amerikaans onderzoek naar de invloed van positieve en negatieve Facebook-updates op mensen.

Bij wijze van experiment beïnvloedden wetenschappers van de Cornell Universiteit en de universiteiten van California en Florida hoeveel positieve en negatieve updates 689,003 willekeurig gekozen Facebook-gebruikers te zien kregen.

Negativiteit is aanstekelijk

“Mensen die gedurende een week minder positief getoonzette inhoud te zien kregen op hun nieuwsoverzicht gebruikten meer negatieve woorden in hun statusupdates”, zegt Jeff Hancock, hoogleraar communicatie van Cornell. “Als negativiteit op de tijdslijn werd verminderd, gebeurde het omgekeerde: mensen gebruikten significant meer positieve woorden in hun updates.”

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat emoties in de ‘echte wereld’ aanstekelijk zijn: als je met een gelukkig persoon omgaat, word je daar blij van. Dit onderzoek is het eerste dat lijkt aan te tonen dat hetzelfde fenomeen ook op internet plaatsvindt.

Online geluk van anderen maakt níet depressief

De onderzoekers wilden ook de stelling testen dat blootstelling aan het vermeende geluk van anderen op internet depressief maakt. Volgens Hancock hadden emotionele uitingen van mensen een voorspellend effect op emotionele uitingen van hun vrienden, zelfs dagen daarna.

"Ook zagen we dat mensen die minder werden blootgesteld aan emotionele posts de dagen daarop zichzelf ook minder uitten", schrijft Hancock. "Deze observatie, en het feit dat mensen positiever worden van positieve emoties van hun vrienden, rijmt niet met theorieën dat we negatief worden beïnvloed door positieve posts van vrienden op Facebook."

De onderzoekers kregen geen inzage van complete statusupdates van gebruikers, maar telden alleen maar hoeveel positieve en hoeveel negatieve woorden in de posts voorkwamen. Ze onderzochten meer dan drie miljoen statussen, die uit in totaal 122 miljoen woorden bestonden. Daarvan waren 4 miljoen 'positief' en 1,8 miljoen 'negatief', schrijven de wetenschappers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl